Javier Garcia-Bernardo: Belastingontwijking en de maximalisatie van winst door bedrijven

 

PhD-kandidaat Javier Garcia-Bernardo werkt aan een grootschalig dataproject van de Universiteit van Amsterdam om belastingontwijking van multinationals in kaart te brengen.

Voor de PowerPoint-presentatie van Javier Garcia-Bernardo klik hier.

bIMG_9253Nederland grootmacht

In de wereld van de multinationale ondernemingen is Nederland een ware grootmacht. Garcia-Bernardo onderzocht de geldstromen van zo’n 20 miljoen multinationale ondernemingen en stelde vast dat 23% van deze bedrijven minstens een deel van hun vermogens door Nederland laten stromen. Dat gebeurt voornamelijk via stichtingen en holdings. De reden? Volgens de multinationals en de vier grote consultancybureaus (KPMG, PwC, Ernst&Young en Deloitte) een gunstig vestigingsbeleid, betrouwbare infrastructuur, hoogopgeleide werknemers, weinig corruptie en een stabiele politieke situatie.

Fiscale voordelen

Garcia-Bernardo betoogt dat fiscale voordelen de enige verklaring voor de geldstromen zijn. Nederland steekt wat pan-institutionele douceurtjes en gunstige belastingtarieven voor multinationals betreft met kop en schouders boven alle andere landen uit. De regering doet daarnaast schimmig over individuele afspraken die het met multinationals zoals Nike, Starbucks of bijvoorbeeld Microsoft en HP maakt. Het pakket aan belastingvoordelen wordt ondersteund door een enorm aanbod adviseurs en ‘taxsplainers’ die buitenlandse ondernemingen vernuftig door het web aan mogelijkheden naar een zo laag mogelijk belastingtarief weten te gidsen. Die houding leidt ertoe dat de bedrijven met de diepste zakken en de grootste vermogens het minst belasting afdragen, wat de welvaartsverdeling niet ten goede komt.

Maatregelen

De Nederlandse staat heeft misschien niets meer dan een gunstig vestigingsklimaat willen bereiken met deze maatregelen, de uitwerking is dat doel meer dan voorbij geschoten. Wat we eraan kunnen doen volgens Garcia-Bernardo? De overheid moet transparanter worden. Ze moet laten zien wat voor regelingen ze met bedrijven treft. En ze moet op Europees niveau aandringen op het maken van afspraken over het illegaliseren van belastingontduiking en -ontwijking.


 

 

Comments are closed.