Dr. Christiaan Vinkers: Is Nederland gedoemd tot stress?

 

Dr. Christiaan Vinkers is psychiater en stressonderzoeker aan het Amsterdam UMC, in zijn lezing ontkracht hij mythes over stress en burn-out klachten in Nederland.

Stress is complexbIMG_9198

Vinkers legt uit dat de juiste balans tussen gezonde en ongezonde stress voor iedereen anders is. In hoeverre mensen stress ervaren hangt samen met ontzettend veel factoren: omgeving (trauma’s, sociale omgeving), psychologie (optimisme, coping) en biologie (breinactiviteit, (epi)genetica). Veerkracht is vervolgens belangrijk om te zorgen dat stress niet leidt tot klachten en ziekte.

Meer stress?

We horen het steeds vaker; iedereen heeft last van stress en vooral op jongere leeftijd. Het zou een probleem zijn van de 21ste eeuw. Vinkers laat aan de hand van citaten zien dat stress van alle tijden is: “We krijgen nu in een maand meer informatie tot ons, dan alle vorige generaties bij elkaar in hun hele leven”. De qoute is van een Britse arts en dateert uit 1860. Vinkers betoogt dat alhoewel de bronnen van stress tijdsafhankelijk zijn, stress altijd deel uitmaakte van het leven.

Stijgende lijn in gebruik antidepressiva?

Vinkers laat aan de hand van cijfers van het Netherlands Mental Health Survey zien dat in 1996 5,8% van de mensen in het afgelopen jaar een depressie had gehad. In 2009 was dat 5,2%. Ook de cijfers die in de media vaak gebruikt worden over het gebruik van antidepressiva moeten genuanceerd worden. 1 miljoen Nederlanders zou antidepressiva slikken. Antidepressiva wordt voor veel meer dan alleen depressie voorgeschreven. Bovendien halen de meeste antidepressiva-gebruikers slechts eenmalig een doosje bij de apotheker. Vinkers ziet vaak dat de cijfers – zonder grondig onderzoek – worden gebruikt om bepaalde verhalen te kunnen brengen. Dit geeft een overbodig dramatisch beeld van het aantal mensen in Nederland met een depressie en stressklachten.

Let wel: stress is zeker een reëel probleem, maar we moeten ons vasthouden aan de ervaringen en cijfers die er toe doen.

 

 

Comments are closed.