Prof. dr. ir. Bettina Bock: Verstedelijking en de uitdagingen van een leeg platteland

 

Bettina Bock is professor aan de Universiteit van Wageningen. Bock onderzoekt de interactie tussen de groeiende steden en het krimpende platteland.

Voor de PowerPoint-presentatie van Bettina Bock klik hier.

Verstedelijking

In de hele wereld trekken mensen naar de grote steden. Neem de hoofdstad van Nigeria, Lagos, dat dagelijks met zo’n 2.000 inwoners groeit. Die trend is ook in Nederland gaande: de bevolking van Amsterdam neemt bIMG_9209per jaar met 10.000 mensen toe. De rest van de Randstad groeit tot en met Zwolle gestaag mee.

Minder mensen minder voorzieningen

De groei in de steden gaat ten koste van regio’s aan de rand van Nederland, het zogeheten ‘Randland’. Als deze trend zich voortzet, zijn in 2040 het noorden van Groningen en het zuiden van Limburg en Zeeland 16% van hun inwoners kwijt. Minder mensen betekent minder handen om voorzieningen in stand te houden en zo ontstaat er een vicieuze cirkel van verschraling, vergrijzing, waardedaling en het onvermijdelijke vertrek van nóg meer mensen.

Weinig aandacht

Bezorgde burgers en bestuurders in krimpregio’s kijken naar Den Haag, maar voelen zich niet serieus genomen door de landelijke regering, die in hun ogen geen aandacht voor ze heeft. Met treurige gevolgen. Als er niets vanuit Den Haag wordt ondernomen om de krimpregio’s te steunen, kwijnen deze weg en gaat er meer verloren dan we ons in de Randstad bewust zijn. Het ‘Randland’ is echter ook een bron van innovatie, cultuur en rijkdom, betoogt Bettina Bock. Ze ziet dat in slimme initiatieven in de zorg, onderwijs en landbouw.

Vanuit de journalistiek zou er meer aandacht voor deze initiatieven uit het ‘Randland’ mogen komen. Ook verhalen over de onwil uit Den Haag om met serieuze plannen de leegloop tegen te gaan, zet het probleem beter op de kaart.

 

 

Comments are closed.