Prof. dr. ir. Jan Rotmans: Energietransitie als wederopbouw 2.0

 

Prof. dr. ir. Jan Rotmans is als professor verbonden aan de Erasmus universiteit. Rotmans ziet de energietransitie als een taak die vergelijkbaar is met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Voor de PowerPoint-presentatie van Jan Rotmans klik hier.

bIMG_9403

Langzame transitie

Rotmans werkt al 30 jaar aan de overgang van de fossiele economie naar een nieuwe, meer duurzame energievoorziening. Cynisch is Rotmans “nog” niet, maar de transitie verloopt in Nederland wel tergend langzaam. In de afgelopen 25 jaar is Nederland van plek 5 afgegleden naar plek 27 op de ranglijst van landen die het meest gebruik maken van duurzame energie. Alleen Luxemburg, dat op plaats 28 staat, doet het slechter. Nederland heeft in diezelfde periode zijn CO2-uitstoot niet gereduceerd.

Utopie

Het roer omgooien is niet makkelijk. Grote ambities zoals het gasloos willen maken van de industrie binnen 5 jaar zijn makkelijker uitgesproken dan uitgevoerd. Zo zouden de Hoogovens bijvoorbeeld nooit even efficiënt kunnen functioneren op groene stroom zoals ze dat nu op gas doen. Gasloos wonen is al helemaal een utopie: we zouden 20 jaar lang 2.000 woningen per dag van het gas moeten halen om dat doel te bereiken. Momenteel staat de teller op 2.000 woningen per 5 jaar.

De oplossing?

Ophouden met commissies, praatgroepen en ‘polderen’. Nederland heeft behoefte aan een radicale transitie om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Een schone binnenlandse energie-industrie levert niet alleen 250.000 banen op, het brengt ook gezondheids- en daarmee welvaartswinst met zich mee. Maar dan moeten we er wel met z’n allen de schouders onder zetten. En ja, waarschijnlijk een energierekening die twee tot drie keer zo duur is voor lief nemen.

 

Comments are closed.